Riviera-Makarska.info

Riviera-Makarska.infoLinks:Makarska - Home

Makarska Riviera - Makarska Info.com

MAKARSKA APARTMENTS, Makarska Riviera, Pensions, Hotels, Villa's, Split, Dalmatia, Croatia

Makarska OnLine - smjestaj, informacije - accommodation, information

Rivijera.com - Accommodation in Croatia Dalmatia Makarska - Home

BRELA Tourist Board

Podgora - Just for You

TUČEPI, naselje u Makarskom primorju, 4 km jugoistočno od Makarske. Gospodarska je osnova poljodjelstvo i turizam. Na magistralnoj su prometnici (M2, E65). Marina je vanjskim lukobranom zaštićena od vjetrova, operativna obala duga 40 m. Nastanjeni u antičko doba. Na groblju su otkriveni ulomci namještaja starokršćanske crkve iz V.-VI. st. i nekoliko srednjovjekovnih nadgrobnih ploča. Naselje se pod današnjim imenom spominje 1434. Crkva sv. Jurja sagrađena je u prijelaznome romaničko - gotičkom stilu potkraj XIII. st. U XVIII. st. makarske obitelji Ivanišević i Lučić-Pavlović uz more grade barokne vile; ljetnikovac opata Grubišića danas je hotel Kaštelet. U zaseoku Pašalići renesansna crkvica sv. Mihovila i crkva sv. Kate.


BASKA VODA, naselje i luka u Makarskom primorju, 9,5 km sjeverozapadno od Makarske. Gospodarska je osnova poljo-djelstvo, ribarstvo i turizam. Najviše se uzgajaju masline, vinova loza, višnje i smokve. Šumovita okolica i šljunčane plaže uvjetovale su intenzivan razvoj turizma. Dubina mora uz gat u luci iznosi 7-11 m. Na magistralnoj je prometnici (M2, E65) Split-Dubrovnik. Naseljena već u antici. Na uzvisini Gradina su tragovi naselja i kasnoantičke bizantske utvrde, možda Bistona. Na južnoj strani uzvisine očuvan je dio obrambenih zidina, a sa sjeverne strane potječe nekoliko stela iz II.-IV. st. (Arheološki muzej u Splitu). Kasnobarokna crkvica sv. Lovre nastala je najvjerojatnije na antičkom lokalitetu. Župna crkva sv. Nikole sagrađena je početkom XX. st.; 1991. prigrađen joj je zvonik i župni dvor (Ante Rožić). U crkvi su vitraji Josipa Botterija-Dinija i slikane postaje križnoga puta Josipa Biffela iz 1989.

In Makarska Riviera you can find accommodation in hotels, apartments, holiday houses, luxury villas, rooms and camp-sites.

 

Makarska Riviera (home)      Makarska Rivijera (na hrvatskom)     Makarska-links