Riviera-Makarska.info

Riviera-Makarska.info

      english

Makarska

Makarska RivijeraMakarska Rivijera (ili Makarsko Primorje) je obalno područje u Hrvatskoj u podnožju planine Biokovo, od Brela na zapadu do Gradca na istoku. Najveće mjesto (po kojem je rivijera dobila ime) ja Makarska. Ostala veća mjesta su: Brela, Baška Voda, Promajna, Tučepi, Podgora, Drašnice, Igrane, Drvenik, Zaostrog, Brist i Gradac.

Makarska je smještena u Srednjoj Dalmaciji, na dodiru planine Biokova i Jadranskog mora. Nalazi se na 43° 17' 38" sjeverne zemljopisne širine i na 17° 1' 20" istočne zemljopisne dužine.
Grad od unutrašnjosti oštro dijeli planina Biokovo (najveći vrh Sv. Jure, 1762m), a sa srednjodalmatinskim otocima Bračom i Hvarom, povezuje Jadransko more koje je upravo na području Makarskog primorja izmodeliralo neke od najljepših hrvatskih plaža. Sam grad se smjestio u prirodnoj luci između dva poluotoka (Osejava i Sv. Petar). Zona između planine i mora široka je svega nekoliko kilometara, tako da će se grad širiti u dužinu, dakle prema istoku i zapadu, odnosno prema susjednim naseljima Tučepima i Krvavici.

Grad Makarska zauzima središnji položaj u Makarskom primorju, ne samo zbog geografskog smještaja, nego ponajprije zbog gospodarskih i društvenih čimbenika koji su taj grad učinili drugi po veličini (gospodarskoj i demografskoj) u Srednjoj Dalmaciji (odmah nakon Splita).

MAKARSKA, grad, luka i turističko središte u prostranoj uvali koju s jugoistoka zatvara rt Osejava, a sa sjeverozapada poluotok Sveti Petar na podnožju Biokova. Klima je mediteranska; zimi ima jake bure. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, voćarstvo, prerada prehrambenih proizvoda, prerada plastike, pomorstvo, ribarstvo i turizam. Turističko je središte Makarskog primorja. Makarska se razvila amfiteatralno uz morsku obalu i podno Biokova, a sastoji se od stare jezgre mediteranskog tipa i novijeg dijela s hotelima, restauracijama, trgovinama i dr. Prema sjeverozapadu pruža se park i borova šuma koja obrubljuje 1500 m dugu plažu u Donjoj luci. U produženju Donje luke su brojne pješčane uvale, odvojene malim vapnenačkim bilima. Na magistralnoj je prometnici (M2 E65).

Makarska ima bogatu kulturno-povijesnu baštinu, no posebna je vrijednost Malakološki muzej (u franjevačkom samostanu) sa zanimljivom i jedinstvenom zbirkom iz Jadrana i svjetskih mora. Drži se jednim od najljepših i najraskošnijih malakoloških muzeja u svijetu.

Sportašima i rekreativcima su na raspolaganju brojni tereni i rekviziti za sportove na kopnu i na moru. Teniski centar ima devet terena sa zemljanom podlogom, jedan s color set podlogom, te dvije dvorane sa zemljanom podlogom i rasvjetom. Suvremeni teniski centar na kojem se održavaju važni svjetski turniri smješten je u blizini poznate makarske plaže.

U Makarskoj je razvijen i rekreacijsko-zdravstveni turizam, u lječilištu Biokovka, gdje se pružaju raznovrsne terapeutske usluge. Ugodna je šetnja duž luke i gradskih plaža, a spremniji na jače napore mogu se uputiti jednom od brojnih planinarskih staza na vrhove Biokova, koje privlači ugodnom svježinom, mirom i veličanstvenim vidicima. Biokovo se ističe ne samo brojnim reljefnim posebnostima nego i endemskim biljem, a bogato je i visokom divljači (mufloni i divokoze).

Kulturno-umjetničke, zabavne i pučke priredbe sastavni su dio života Makarske, napose u turističkoj sezoni. U srpnju i kolovozu održava se tradicionalno Makarsko kulturno ljeto, s bogatim dramskim i raznovrsnim koncertnim programom, nastupima dalmatinskih klapa, izložbama, večerima poezije i folklornim priredbama. U sklopu te manifestacije održavaju se Ribarska noć i Noć Kalelarge.

Antičko naselje, vjerojatno Muccurum, razorio je, prema tradiciji, 548. istočnogotski kralj Totila. Makarska je kasnije jedno od glavnih uporišta Neretljana (887. poraz venecijanske flote blizu Makarske). Do XIV. st. priznaje suverenitet hrvatskih odnosno ugarsko-hrvatskih vladara, 1324.-1463. je pod vlašću bosanskih Kotromanića, 1499.-1646. drže je Turci, 1646.-1797. Venecija, a od 1815.-1918. Austrija. Na obali je barokna crkva sv. Filipa Nerija i zgrada bivšeg samostana filipinaca, koja je sačuvala svoj prvobitni vanjski izgled.

Na sjevernom kraju Obale kralja Zvonimira počinje kružni put oko poluotoka Svetog Petra (svjetionik, temelj crkve sv. Petra iz XV. st. i obnovljena crkva sv. Petra, 1993.). Južno od pristana pruža se Marineta s drvoredom do pošumljenog rta Osejava. Nedaleko je franjevački samostan iz 1400. s klaustrom. Stara samostanska jednobrodna crkva, s baroknim zvonikom iz 1715., pretvorena je u pinakoteku  U samostanskom klaustru smještena je Malakološka zbirka. U središte Makarske vode od pristana stube do Kačićeva trga, gdje je spomenik pjesniku Andriji Kačiću Miošiću; s gornje strane trga je barokna župna, do 1828. biskupska, crkva sv. Marka (1700.-76.). Uz južnu stranu crkve je barokna česma iz 1775.

Makarska ima sredozemnu klimu. Zimska prosječna temperatura je 9 st.,a ljetna oko 25 st.

Brela su ime poznato u svjetskim turističkim krugovima, zahvaljujući svojim prirodnim ljepotama i gotovo stogodišnjoj turističkoj tradiciji.

Tri plaže u Brelima su nositelji prestižnog međunarodnog priznanja Plava zastava, i to plaža Berulia, plaža Punta Rata i plaža Stomarica.

Postoji relativno jednostavna mogućnost izleta na obližnje otoke:
- trajektom iz Makarske u Sumartin na otoku Braču,
- trajektom iz Drvenika u Sućuraj na otoku Hvaru,
- trajektom iz Drvenika u Korčulu.
Ako želite otići na malo udaljenije otoka kao što su Vis i Lastovo, ili otići na druge dijelove otoka Brača ili Hvara, pođite trajektom iz Splita. Ako ste se odlučili za boravak u Sućurju na Hvaru preporučujemo kamenu kuću – apartman Modrić.

Na Makarskoj Rivijeri možete pronaći smještaj u apartmanima, hotelima, obiteljskim pansionima, kampovima…

 

 

Makarska Riviera (english)     Makarska-linkovi 1    Makarska-linkovi 2